Eerste keer naar de Soosavond?

Je hebt over de Rotterdamse Autisten Soos gehoord en bent van plan eens een kijkje te komen nemen, maar je weet niet precies wat je kunt verwachten, hoe het zal gaan en of het wel wat voor je zal zijn. Misschien vind je het zelfs een beetje spannend! Klinkt dat bekend? Hier volgt een korte Soosavond-handleiding, die het misschien makkelijker voor je maakt om de stap te nemen.

 • De Soosavonden vinden plaats op elke tweede en vierde vrijdag van de maand; dat komt ongeveer neer op eenmaal per twee weken. Soms zitten er echter drie weken tussen; dat komt ongeveer twee- tot driemaal per jaar voor als een maand vijf vrijdagen telt in plaats van vier.
 • In de laatste twee weken van december, de eerste week van januari en de periode tussen grofweg eind juni en eind augustus is er geen Soosavond, i.v.m. de kerst- en zomervakanties.
 • De Soosavond is open van 19.30 tot ongeveer 22.00 uur. In de praktijk gaan de meeste soosbezoekers tussen 21.30 en 21.45 naar huis.
 • In principe is de Soosavond alleen voor jou als persoon met autisme. Maar wil je de eerste keer iemand als introducé meenemen, zoals je begeleider of een van je ouders, dan is dat geen probleem.
 • De toegang bedraagt € 3,50 per persoon. Kom je als begeleider een keertje met iemand mee, dan betaal je uiteraard niets.
 • Als je binnenkomt in de Soosruimte, vind je in de meeste gevallen Stef achter de balie; hij heet je van harte welkom en bij hem kun je voor je toegang betalen.
 • Als je nieuw bent, zal hij vragen of hij je naam en e-mailadres mag noteren. Dat e-mailadres kan de RAS gebruiken om je te informeren over de verschillende soosactiviteiten, als er programma-wijzigingen zijn of wanneer er andere mededelingen over de Soosavond zijn. Het achterlaten van je gegevens is geheel vrijblijvend en deze geevens zullen niet anders gebruikt worden dan voor de eerder genoemde doelen.
 • Je betaalt geen contributie, maar betaalt per keer.
 • Bij de toegangsprijs inbegrepen zijn het van te voren vastgestelde programma, inclusief de eventueel gebruikte materialen. Ook inbegrepen zijn koffie, thee, fris, koeken, chips en soms andere hapjes. De drankjes zijn in principe onbeperkt te bestellen bij de bar. Chips worden op tafel gezet. Zijn er speciale hapjes, dan worden die rond gedeeld.
 • Alle Soosavonden zijn alcoholvrij. De RAS heeft geen alcohol schenkvergunning.
 • Roken mag alleen buiten op het terras of op straat. Pniël is verder een rookvrij gebouw, er zijn ook geen rookruimtes.

Er zijn diverse vaste programma onderdelen, die regelmatig terugkeren in het lopende soosseizoen; daarnaast worden incidenteel nieuwe activiteiten geïntroduceerd. Enkele vaste programma onderdelen zijn:

 • Nieuwjaarsreceptie
  Half januari start het voorjaarsseizoen met de informele nieuwjaarsreceptie, waarin traditioneel wordt stilgestaan bij onze goede voornemens. We proosten dan op het nieuwe jaar met een glaasje (alcoholvrij) en er is soms livemuziek van enkele vaste soosbezoekers.
 • Spelletjesavond
  Tijdens deze informele avond worden allerlei gezelschapsspellen uit de kast getrokken, maar niks is verplicht. Gewoon gezellig een praatje maken is zeker ook mogelijk. Dit is een ideale avond om kennis te maken met onze Soosavond.
 • Creatieve avond
  Tijdens deze informele avond krijg je de kans om je handwerk-, teken- of schildertalent te laten zien. Meestal onder begeleiding van een creatieve stuurgroeplid worden er allerlei leuke dingen gemaakt. Denk hierbij aan chipskokers beplakken met creatief uitgeknipte servetjes, glazen en t-shirts beschilderen, zelfportretten maken, met pastelkrijt dierentekeningen maken, papiervouwkunst bedrijven, met kralen een ketting of armband maken, noem het allemaal maar op.
 • RAS Thema-avond
  De RAS weet ieder jaar weer een aantal boeiende gastsprekers uit te nodigen om over de meest uiteenlopende onderwerpen een mooie presentatie te houden. Zo waren er al interessante thema-avonden over treinen, vulkanen, de geschiedenis van Rotterdam, brandveiligheid, sterren en planeten, de Rotterdamse haven, milieubewustwording, dinosaurussen, beeldende en schilderkunst etc. Naast aandachtig luisteren, is er meestal ruimte voor al onze vragen en soms zelfs, wanneer het onderwerp daarom vraagt, voor een discussie of debat. De thema-avonden starten altijd om 20.00 uur, er is ongeveer 10 minuten pauze rond 20.45 uur en daarna is er nog een deel 2 tot ca. 21.30 uur. Soms, als er heel veel over een onderwerp te vertellen is, of als er veel vragen zijn, loopt het een klein beetje uit, maar maximaal tot 21.45 uur.
 • Autisme Thema-avond
  Tijdens deze zeer druk bezochte avonden wordt onder professionele begeleiding stilgestaan bij de diverse aspecten van autisme, hoe ze ons dagelijks leven beïnvloeden, wat we ervan merken bij werk, studie, wonen, leven, relaties, de digitale wereld, etc. De verschillende sociale vaardigheden komen ook vaak aan bod. Ook is er al enkele keren stilgestaan bij de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van autismeonderzoek. De autisme-thema-avonden starten altijd om 20.00 uur, er is ongeveer 10 minuten pauze rond 20.45 uur en daarna is er nog een deel 2 tot ca. 21.30 uur
 • RAS Karaoke-avond
  Kun je zingen en heb je een favoriet lied? Dan kun je dat laten horen tijdens onze karaoke-avonden, die (bijna!) altijd vlak voor kerst en/of vlak voor de zomer georganiseerd worden. De RAS heeft inmiddels een behoorlijk grote collectie karaokefilmpjes die kunnen worden geprojecteerd op een groot scherm. Bezoekers kunnen een keuze maken uit de lijst en met of zonder microfoon meezingen. Het repertoire strekt over (bijna) alle muziekgenres, Nederlands- en Engelstalig. Verzoeknummers die nog niet op de lijst voorkomen kunnen, mits tijdig ingediend, worden meegenomen in de collectie voor de eerstvolgende soosavond.
 • Vakantiefoto’s
  Begin september start het najaarsseizoen met de altijd vrijblijvende mogelijkheid om een kleine selectie van je digitale vakantiefoto’s aan de andere bezoekers van de Soosavond te laten zien en daarbij kort iets te vertellen.
 • RAS Muziekavond
  Deze avond wordt heel divers ingevuld. Zo hebben enkele muzikale vaste soosbezoekers regelmatig mini-optredens gegeven. Wie het leuk vond kon ook spontaan optreden. Ook is er een college geweest over de muziekgeschiedenis en heeft een enthousiaste gastspreker met prachtige luister- en kijkvoorbeelden over het directe verband tussen Wagner-opera’s en soundtracks voor computerspellen gesproken.
 • RAS Quiz
  Beschik je over een enorme feitenkennis, een bovengemiddeld wiskundig, politiek, geschiedkundig of biologisch inzicht, een talenknobbel of weet je in het algemeen gewoon veel? Dan is dit dé avond voor jou. Het gebruik van  internetzoekmachines, woordenboeken en encyclopedieën is niet toegestaan. De teams, die ter plekke worden samengesteld, krijgen een lijst met echt moeilijke vraagstukken op allerlei terreinen, samengesteld door een van onze vrijwilligers. Er zijn ook leuke prijzen te winnen.
 • RAS Bingoavond
  Er worden een aantal ronden gespeeld, waar leuke leuke prijsjes mee te winnen zijn. Verwacht geen dure cadeaus, maar gewoon aardigheidjes. Bingokaarten voor alle te spelen ronden en de prijsjes zijn inbegrepen bij de toegangsprijs.

Top